KALP TEDAVİSİ İÇİN KOSOVA’DAN UÇAK AMBULANSLA MEVRUT MİNİK TİAR, SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Kalpten sâdır aort damarında daralma, duygu yetmezliği ve kalbindeki delikle dünyaya gözlerini açan Kosovalı Tiar Nitaj, elan 12 günlükken yaşadığı teneffüs sıkıntısı zımnında ailesi marifetiyle Kosova’üstelik doktora götürüldü. Yapılan tetkikat sonucunda kalbindeki büyük damarın problemli olduğu belli Tiar üzere ailesi ve Kosova’lı etibba seferber namına Medicana International İstanbul Hastanesi Ruh ve Yaradılış Cerrahisi Kliniği ile temasa geçti. Acilen tedavisi için tayyare ambulansla Türkiye’ye gönderme edilen minik Tiar tedavisinin tamamlanmasının ardından sağlığına kavuşarak memleketi Kosova’ya döndü.

Nitaj ailesinin 2’nci çocuğu olarak dünyaya gelen minik Tıar, henüz 12 günlükken koku ahiz sıkıntısı yaşadığı amacıyla ailesi eliyle doktora getirildi. Kalbindeki nazik damarın sorunlu olduğu galiba Tiar, durumu yavaş olduğu amacıyla Kosovalı etibba yoluyla Türkiye’ye yönlendirildi. Uçak ambulansla teneffüs makinesine tutkun şekilde Türkiye’ye getirilen Tiar, afiyet personelleri ve sayrılarevi ekipleri yoluyla havaalanında karşılandı. Hastanede tetkikleri yapıldığında; duygu yetmezliği mevcut bebeğin ruh kasılmasında aksama ve vücudunda enfeksiyon tayin edildi. Bu nedenle öncelikle 1 hafta geçerli çıkar yol tedavisiyle teneffüs ve enfeksiyon problemi atlatıldı. Yöre tedavinin arkası sıra Tiar, işler edildi.

“AMELİYAT SONRASI AHŞA KEMİĞİNİ 48 SAAT AÇIK BIRAKTIK”

Prof. Dr. Maksat Başaran, Prof. Dr. Arda Özyüksel ve Uzm. Dr. Baran Şimşek’ten oluşan kadro marifetiyle gerçekleştirilen ameliyatla kalpten çıkan aort damarı genişletilerek koarktasyon denilen nazik darlık giderildi. Medicana International İstanbul Hastanesi Önsezi ve Huy Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel yapılan ameliyatı, ‘Bu işlemi yaparken bebeğimizin özlük duygu zarından alınan yamayı kullandık. Işler esnasında ihtisas akciğer makinası ile soğuttuğumuz karın çabucak hatır damarlarına yönlendirerek geçici kendisine vücudun madun kısmındaki dolaşımı ağız ağıza durdurduk. Hastamızın bize gelişinde kalbin kasılma fonksiyonları yeterli olmadığı ve sabık süreçte his dokusu ödemlendiği üzere işler bitiminde sine kemiğini yıldızlı tasarruf etmek zorunda kaldık. 48 saatlik sürecin peşi sıra his dokusu iyileşti ve olması gerektiği şekilde kasılmaya başladı. Esasen ameliyata alarak göğsü kapattık’ açıklamasını yaptı.

KALP DELİĞİ TEDAVİSİ İÇİN ATI YIL YİNE TÜRKİYE’YE GELECEK

Prof. Dr. Özyüksel, ‘Bize geldiğinde beden ağırlığı 3 kilo idi. Şimdi ise 4 kiloya yaklaştı. Imdi minik Tiar amacıyla temas öz yolunda. Bebeğimiz elan çokça gerçekten olduğu için kalbinde bulunan nagehan fazla deliğe müdahale etmedik. Bu celi kalan deliklerin faziletkâr basınçla akciğer damarına engel vermemesi için akciğer damarı etrafına izole bant dediğimiz bire bir sıkılaştırma işlemi uyguladık. Önümüzdeki yıl minik Tiar ikinci yol misafirimiz olacak, bu kez akciğer damarındaki bandı çıkarıp kalpteki delikleri kapatacağız. Tiar bu süreçte alışılagelen hayatına normal bebekler gibi bitmeme edecek, kilogram matlup ve büyüyecek, tığ da Kosovada’ki hekim arkadaşlarımız ve ailesi ile süreci yakından strateji edeceğiz’ şeklinde konuştu.

‘ERKEN TEDAVİ EDİLMESEYDİ HAYATİ RİSK VARDI’

Yenidoğan döneminde bu cins vakaların görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Arda Özyüksel, ‘Doğan temas bin canlıdan 8 ila 12’sinde doğumsal önsezi hastalığı ile karşılaşıyoruz. Bu hastalarımızda alttaki yatan ihtisas hastalıkları çok nazik farklılıklar gösterebiliyor. Söz Gelişi temel karnında değme bebekte olan ve doğumdan sonraları kapanan bir damarın ilaçlarla yıldızlı tutulması yardımıyla Tiar ameliyata büyüklüğünde olan süreci atlattı. Bu damarın er kapanması durumunda bebeğimizi yitirmek sözkonusu olabilirdi. Bu tür tedaviler üzere Balkanlar, Şark Avrupa, Orta Şark, Kuzey Afrika’dan ve Türkçe Cumhuriyetlerinden merkezimize haddinden fazla sayıda marazlı başvuruyor. Hastalar bize ister içtimai medya hesaplarımız, gerek hastanemiz arsıulusal sayrı para aktarımı sorumlularımız eliyle doğdukları yerde yapılan sondaj sonuçlarını yolluyorlar. Ekibimizle çabucak değerlendirip gerektiğinde oradaki meslektaşlarımızla birlikte temasa geçip otama sürecini planlıyoruz. Temas hastalanmış annesinin kucağında uçağa binip gelemiyor, Tiar gibi ara sıra nazik hastalarımız cankurtaran uçaklarla işler için hastanemize yönlendiriliyor. Onları de ekibimiz havaalanında karşılayarak bunaltıcı bakımımıza getiriyor’ dedi.

DUDAKLARDA MORARMA, SOĞURMA GÜÇLÜĞÜ, EMDİKTEN SONRALARI TERLEME VARSA DOĞUMSAL KALP RAHATSIZLIĞI OLABİLİR

Prof. Dr. Özyüksel, doğumsal duygu rahatsızlığı olan çocuklardaki belirtileri ise şöyle sıraladı:

‘Erken dönemde uç çevresinde morarma, aşındırmak yemede sıskalık, soğurma güçlüğü, yemek ardından çok farımak, terleme, kilo alamama gibi âraz görüldüğünde ihtisas hastalığı olma ihtimali ayn önünde bulundurularak acilen doktora başvurmalı. Zira bu kabil durumlarda, er tedavinin önemi şişman. Bazı hastalıklarda hastaya hayatın ilk haftası içerisinde arız olmak başarı şansımızı açık artırma açısından önemli.’

‘ARAŞTIRDIM VE TÜRKİYE’DE DUYGU AMELİYATLARININ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİNİ GÖRDÜM’

Bebeklerinin hastalığını önce duyduğunda çok üzüldüğünü belirten 33 yaşındaki cet Jeton Nitaj da duygularını ‘Haddinden Fazla devasız hissettik. Amma henüz sonradan Türkiye’yi araştırdığımda burada, haddinden fazla başarılı ameliyatlar gerçekleştirildiğini öğrendim. bir anda hem üzgünken hem da rüya var diyerek mutlu oldum. Bebeğimiz uçak ambulansla geldiği üzere transfer esnamız az buçuk stresliydi. Cerrahi Müdahale olmadan esbak sürecimiz çok stresliydi. Demincek oğlum ameliyatını oldu ve gayet dimdik. Çok mutluyuz. Kullanacağı ilaçlar var. Onları özenle çocuğumuza vereceğiz ve Kosova’ya döndüğümüzde bile kardiyolog kontrollerine muhakkak gideceğiz. Buradaki doktorlara, hemşirelere ve tam personele gelişimizden evimize döndüğümüz esas büyüklüğünde olan tüm süreç üzere haddinden fazla teşekkürname ediyorum. Burada bizi çok abat hissettirdiler ve çocuğumu iyileştirdiler’ şeklinde rapor etti.

Share: