İstanbul’da “Arsıulusal Balkan Sempozyumu” düzenlendi

İlmi Etüdler Derneğinin (İLEM) yürütücülüğünde “Arsıulusal Balkan Sempozyumu: Medeniyet Havzalarında Devir ve Tarihçilik III” sempozyumu, derneğin Üsküdar’daki yerleşkesinde başladı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) destekleriyle Talih Beceri Üniversitesi (YTÜ) Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi (MALKAR) ile Saraybosna Üniversitesi Zaman Araştırmaları Merkezinin katkılarıyla planlı ve iki aktarılma sürecek sempozyumda, Balkan tarih yazımıyla ilişkin değişik kaynakların benzeri araya getirilmesi, bu coğrafyaya ilgilendiren ayrımlı anlatıların birleştirilmesi amaçlanıyor.

Sempozyuma ilgilendiren açıklama işleyen İLEM Umumi Heyet Başkanı Abdulkadir Macit, tahminî 20 senedir ilmi, akademik ve sivil alanda emek yaptıklarını, bu kapsamda de 2019’dan itibaren sempozyum düzenlediklerini anlattı.

Macit, elan önceki ele alınan İran ve Mısır’ın ardından bu sempozyumda Balkan havzasına odaklandıklarını, bu coğrafyanın Antika Yunan, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve ulus devletlerden bugüne kadar ki sürecini tarihçiler yerine ortaya koymaya çalıştıklarını dile getirdi.

Hint madun kıtasıyla ait çalışmaların devam ettiğini, ilerleyen dönemde Maveraünnehir, Harezm ve Türkistan alanında çalışmaların sürdürüleceğini tamlayan Macit, ” Türkiye’deki dinç öğretim üyesi ve araştırmacıların bu coğrafyalara müteveccih çalışmalarının zemini kurmak istiyoruz. Sonuncu noktada da bu coğrafyadaki akademisyenlerle hele tarihçilerle ortak çalışmalar gerçekleştirerek bu coğrafyalar ortada baştan vukuf hareketliliğini, tarihçiler üzerinden, Mutekit toplumlardaki hikmet, düşün, us hareketliliğini keşfetmek istiyoruz.” diye konuştu.

Gün yazımının önemi

YTÜ MALKAR’ın Kurucu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu, İLEM’le gelişigüzel “Balkanlarda ruz yazımı” üstüne çalıştay ve sempozyum düzenlediklerini belirterek, “Güneş yazımı çokça kocaman bire bir alan. Temas ülkenin kendine özgü aynı gündüz yazımı var. Dolayısıyla ayrımlı ülkelerden gelen uzmanlar burada kişi ülkelerindeki tarihçiliği bize anlatıyorlar. Biz de onlara kendi ülkemizdeki tarihçiliği anlatıyoruz. Bu şekilde birbirimizi anlamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Hacısalihoğlu, ruz yazımının paçarız civar yargıların ve klişelerin yumuşatılması, esnetilmesi ve ortadan kaldırılması üzere amme diplomasisi alanında üstelik cesim olduğunu vurguladı.



Share: