İnşaat Mühendisleri Odası İl Başkanı Mengi: “Öz kumu ile beton yapımının bırakılması geçişsiz”

İnşaat Mühendisleri Odası İl Başkanı Mengi: “Dere kumu ile beton yapımının bırakılması lazım”

ERZİNCAN İnşaat Mühendisleri Odası Erzincan İl Başkanı Ahmet Mengi yaptığı açıklamada Erzincan’ın 1992 yılından sonra yapılan binaların müstacel yerine denetlenmesi gerektiğini belirterek yapılan yatay mimarinin yegâne çözüm olmadığını söyledi. Mengi, konuşmasında öz kumu ile yapılan betonların önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

İnşaat Mühendisleri Odası Erzincan İl Temsilciliği binasında basın açıklaması yapan Başkan Ahmet Mengi Erzincan-Yedisu fay hattı üzerinde 7 şiddetinde zelzele beklediklerini söyledi. Antrparantez Mengi, dere malzemesi ile beton yapımının da bırakılması gerektiği belirttiği açıklamasında Kahramanmaraş depreminde bölgede yapılan tetkik sonucu destek kaynaklı sıvılaşma ve alüvyon dolgu zeminden kaynaklı sıkıntılarla çokça karşılaştıklarını dile getirdi.

Mengi açıklamasında şu ifadelere düz verdi:

“İlimiz Kuzey Küçük Asya fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Erzincan-Yedisu çok faal bir sönmemiş faydan 7 (ml)’nin üstünde hareket beklemekteyiz. Antrparantez istinatgâh lığ dolgu malzemesinden oluşmaktır. Bu nev zeminler depremde hasarı arttırıcı külfet oluşturmaktadır.

Bunun üzere almamız gereken tedbirler nelerdir?

Erzincan’ımızda sunu bol aldığımız tılsım tekmil sınırlaması ve yatay yapılaşma olmasıdır. Fakat bu ehliyetli değil, asıl yapılması müstelzim bina stokumuzu envanteri çıkarılarak güncellememiz gerekmektedir. Bunun anlamı Erzincan’de 1983 ve 1992 yılı depremini yaşamış yapılarımızın benzeri zaman ilk zelzele risk analizi yapılarak bu yapıların TBDY 2018 yönetmeliğine göre uygunluğu araştırılmalıdır. Akıllıca sıfır yarım kalan yapılara ihya yapılmalıdır. TBDY 2018 yönetmeliğini sağlamayan binalar ise kontrollü bire bir şekilde yıkımını yapmalıyız. Henüz sonrasını da kademeli kendisine 2000 yılı öncesinde bile yapılan binalara bu işlemleri uygulamamız gerekmektedir. Zira 2000 öncesi yapılan binalarda umum ile beton atıldığı amacıyla yönetmeliklere uygunluğu sıklet oluşturmaktadır. Ego inşaat mühendisi kendisine yer balaban önem genişlik fail mevzunun bir tane katlı konutlarımızın kentsel dönüşümündense asıl bükülmüş ömrünü tamamlamış çatı stokumuzun kentsel dönüşüme sokmamız gerektiğini düşünüyorum. Ticari yapılarımızda maddi kaygılarınızı bire bir kenara koyup yapı stokumuzu güncellememiz lazım.

Kahramanmaraş depreminde bölgede yaptığımız tetkik sonucu destek kaynaklı sıvılaşma ve lığ dolgu zeminden kaynaklı sıkıntılarla bolca karşılaştık. Ayrıca beton kalitesinin düşüklüğü yapıların yıkılmasında arz balaban sebeplerden biridir.

İnşaat yapımı tıpkısı zincirin halkasına analog. Halkanın birisi temelsiz ise bölüt kopar. O yüzden bütün bileşenleri doğru benzeri şekilde yapmamız gerekiyor. Yapımı iki ana materyal olan beton ve çıpa malzemelere ilgi etmeliyiz. O yüzden öz malzemesi ile beton yapımını bırakmamız gerekmektedir. Pili taş kullanımı beton dayanımı üzere çok önemlidir. Öz malzemesinin suya gönül tokluğu derecesi çok erdemli olduğu üzere beton içerisinde suya ilavesi ile ihtiyacı olacaktır. Bu durumda betonun içerisinde suyun azalmasına sebebiyet verecektir. Antrparantez, öz malzemesi yumurtamsı yapısı zımnında aderans bağan olmaktadır. Pili taşın yapısı fiktif ile yüzeyi girinti çıkıntılı olması beton aderans artırmaktadır. Tıpkı de, beton üzere esas malzemesi olan çimento malzemesi var ancak kalitesi bağan olup standarttı bir türlü sağlayamamaktalar. Ayrıca arama mekanizmalarında elan kurnaz ve donanımlı kişilerin çalışması gerekmektedir.

İnşaat Mühendisleri Odasının kampanyası olan ‘her şantiyeye benzeri şef’

uygulaması çokça önemlidir. Şantiyelerde mühendislerin henüz deli dolu fiyaka alması gerekmektedir. Malumat ve mühendislikten alarga etmek yapılarımızın ömrünü kısaltır.”

Share: