Hatay, topraksız tarımda 17 mevki şehirleri beyninde birinci

Hatay, topraksız tarımda 17 ülke şehirleri ortada bir numara

Başkan Cenk: “Topraksız tarımla hem muhtelif çiçekler hem bile göveri üretiyoruz”

HATAY – Hatay, Norveç’te 17 ülkeden şehirlerin bulunduğu Çin-Avrupa “Yenilikçi yeşil ve çokbilmiş şehirler” projesinde en kalburüstü şehir seçildi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Otopark ve Bahçeler Daire Başkanlığının yürüttüğü projede geleneksel tarım dışında akuaponik (hidrofil yetiştiricilik) sisteminin entegrasyonu ile bitkisel üretim gerçekleştiriliyor. Akuaponik teknikte balık atıkları bitkiler üzere biyolojik basma kaynağı yerine kullanılıyor ve nebat köklerinin de balık havuzu amacıyla doğal süzgeç görevini sağlamasıyla elde ediyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Reisi Lütfü Çekişme, Avrupa Birliği’nden 17 ülkeye topraksız tarım üstüne destek verildiğini ve kendilerinin yaptığı projenin bir numara geldiğini belirterek, “Acun banal üstelik bizim istemediğimiz yöne akilane gidiyor. Dünya nüfusu 8 milyara dayandı ve uygulayım bilimi geliştikçe çekicilik kirliliği, ozon tabakasının delinmesi ve yağış rejimlerinin değişmesi insanları ne nüfustan belde hem yağmur rejimlerinin değişiminden dolayı insanları eskimemiş arayışlara itti. Avrupa bundan sonra yeşil şehirler istiyor ve üretimde spektrum istiyor. Ağız Ağıza organik ürünlerin yetiştirilmesinde çabalama sarfiyat ediyor. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nden 17 ülkeye topraksız ekincilik üzerine destek verildi. Gelişigüzel devlet kendisi bu proje yaptı. Türkiye’den bile Hatay yaptı. Park ve Bostan Ofis Başkanlığında evire çevire tıpkı sera kurarak topraksız ekincilik yaptık. Burada hem mütenevvi çiçekler hem üstelik göveri üretiyoruz. Üretmemiz müstelzim zamanın 5’da 2’lik diliminde ürün aldık. Benzeri marulu 50 günde yetiştireceksiniz biz onu 20 günde toplanacak ağıl getiriyoruz. Yapılan yegâne özdek balık, su ve fide” dedi.

Toprak olmadığı üzere otlakçı, yalan ve bakteri ile karşılaşılmadığını belirten Başbuğ Savaş, “Bu yetiştiriciliği çokça önemsiyorum. Çünkü toprak olmadığı amacıyla, topraktaki tufeyli, mantar hastalığı ve bakteri ile karşılaşmıyorsunuz. Ekstra çare ve matbua koyma derdiniz olmuyor. Bu projede Hatay kendisine bu işi bildirme bol uygulayıcı şehir seçildiğimiz üzere mutluyuz. Bunu Hatay çapına haleldar etmek istiyoruz. 17 talih içerisinde bir numara kalkışmak hepimiz amacıyla çalım verici benzeri madde. Amma bunun birlikte insana yarayışlı olacak bir proje içerisinde yöre saflarda olmak bizi çokça mutlu etti” diye niteleyerek konuştu.

Otopark Bostan ve Yeşil Alanlar Kat Başkanı Misyon Kortej ise birçok cins sebze ve çiçek denediklerini ve kalburüstü olduklarını belirterek “projemiz esasta topraksız ekincilik üstüne yerleşmiş. Tamamen bakteri ve virüslerden arındırılarak, bozulmamış su ile ilişkin tıpkısı dizge içerisinde bitki yetiştirmeye çalışıyoruz. Aslında bura bizim için nazik ayrımsız laboratuvar, çabucak tıpkısı istihsal alanı değil, birçok bitkiyi deniyoruz. Şu temel kadar kıvırcık koyun, reyhan türleri, leşker domates, budala ve mevsimlik çiçekler üstelik kalburüstü olduk. Henüz geçmiş denenmeyen lale ve sümbül soğanlarını üstelik denedik ve kalburüstü olduk” dedi.

Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi SiEUGreen projesinin koordinatörü Prof. Sjur Baardsen’birlikte, “Projede kâin ülkeler beyninde Hatay’dahi var, burada olduğum üzere haddinden fazla mutluyum. Burada farklı endemik nebatat ve tarihi yerler, eserler gördüm” dedi.

Share: