Göller bölgesinde kuşların izini sürüyorlar

– Göller bölgesinde kuşların izini sürüyorlar

Burdur, Isparta, Konya ve Antalya’bile bulunun göllerde ve sulak alanlarda sayım çalışması yapılıyor

BURDUR – Rastgele yıl Huy Himaye ve Milli Parklar Müdürlüğü aracılığıyla yapılan kış ortası akarsu kuşu sayım çalışmaları bitmeme ediyor.

Doğa Himaye ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ilgilendiren kanun ve yönetmelikler çerçevesinde su kuşlarının envanterine müteveccih kendisine, su kuşları amacıyla ehemmiyet arz fail alanlarda seçme sene 15 Aile-15 Şubat tarihleri ortada tadat gerçekleştiriyor. Bu tarihler, akarsu kuşlarının mevsimsel barhana hareketlerinin yeryüzü birkaç olduğu zamanlar olması ve sulak alanlarda kümelenmeleri dolayısıyla tercih ediliyor.

Su kuşu popülasyonlarının ve sulak kayran ekosistemlerindeki değişimlerin izlenebilmesi amacıyla makbul esas yöntemlerden biri olan sayımlar, teferruatlı dönemli bakış açısının oluşmasında etken fiyaka oynuyor. Bire Bir alanlarda tıpkı noktalardan yapılan ölçün sayımlar, mufassal dönemde popülasyon trendlerinin çözümleme edilmesinde yarar sağlıyor.

Göller yöresi yerine aşina Burdur, Isparta, Konya ve Antalya’birlikte bulunun göllerde ve sulak alanlarda sayım çalışması işleyen Tabiat Esirgeme ve Milli Parklar Burdur 6. Bölge Müdürlüğü ekipleri akarsu kuşu tadat çalışmalarının üçüncü gününde Burdur Gölü’ndeydiler. Sabah’ın er saatlerinden itibaren çalışmaya başlayan ekipler Burdur Gölü’nde bulunan kuşları yegâne tek inceleyerek basamak ettiler.

Huy Himaye ve Milli Parklar 6. Havza Müdürlüğü Avcılık ve Melez Hayatı Büro Müdürü Tamer Yılmaz sayım çalışmaları ile ilgilendiren yaptığı açıklamada; ” Zaman kış ortası su kuşu sayımının üçüncü günündeyiz. Tabiat Himaye ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yerine seçkin sene olduğu kabil ocak ayında kış ortası akarsu kuşu sayımları yapıyoruz. Tamlık Avrupa’de senkronik kendisine yapılıyor bu sayım. Bu sayımda amacımız kuşların popülasyonunu bağlı olmak, nüfus durumları için bilgelik sahibi doğmak ve buna göre lüzumlu önlemleri ahzetmek için tamlık Avrupa’üstelik ve ülkemizde tıpkı hafta süresince eş zamanlı olarak bu sayımlar gerçekleşiyor. Bu yıl ilk namına sayımlarımıza 14 Ocak tarihinde Beyşehir Gölü’nde başladık. 8. Mıntıka Müdürlüğü işbirliği ile Selçuk Üniversitesi Kuş Rasat Topluluğu ve Huy Himaye ve Milli Parklar personelleri, eksper biyologlar, gönüllü kuş gözlemcilerinin katılımıyla alay malay sayımlar başladı. İlk periyot çok yoğundu. Beyşehir Gölü’nde bunaltıcı sayıda kuş popülasyonu gözlemledik. Bulunmaz türleri da gözlemlemiş olduk. Benzeri koşa pespaye “Sakarca Kazı” gözlemledik. Çok oylumlu tanıdık benzeri tür değil yani ciddi yerine tanıdık tıpkı çeşit değil. Sakarca Kazları çokça var amma koşa namına incelemek zordur.Ertesi dolaşma Eğirdir Gölü’nde nispetle henüz az kuş vardı. Orada da tekrar eşsiz tanıdık sıradan Kuğuları gözlemlemiş olduk. Bugün üstelik Burdur Gölü’ndeyiz. Burdur Gölü’nde ki kuşları saydıktan sonraları gayrı göller bölgesindeki sulak alanların sayımına devam edeceğiz.” dedi.

Geçtiğimiz sene yaptıkları sayımdan de bahseden Yılmayan; ” Geçtiğimiz yıl 45 türden 298 binin üstünde kuş saymıştık. Bu yıl daha sayımlarımız bitmediği için misil vermek gibi değil. Sayımlar bittikten bilahare gene bire bir tetkik, kıymetlendirme yapıp bilgilendirme yapılacaktır.” açıklamasında bulundu.

En haddinden fazla Sakarmeke Kuşu gözlemlendi.

Kış ortası su kuşu sayımlarında genişlik haddinden fazla gördükleri türlere de değinen Yılmayan; “Bugüne büyüklüğünde yaptığımız sayımlarda yer çokça makro olan asıl Sakarmeke. Onun haricinde Elmabaş Patka, Macar Ördeği gibi çeşitler geçmiş sıralarda yer alıyor.” dedi.

Kış ortası su kuşu tadat çalışmaları hakkında konuşan Kuş Bilimci Eksper Biyolog Lale Lüle Taşı Sözüer ise; ” Göller bölgesinde 2000’li yılların esasen itibaren kesim müdürlüklerimiz, üniversitelerimizde ki uzmanlarımız, ehlihibre biyologlar, sahada çalışan arkadaşlarımız ile gelişigüzel akarsu kuşu sayımlarını gerçekleştiriyoruz. Su kuşu sayımlarını gerçekleştirirken vakit kaybetmeden ülkemizde, bölgemizde kışlayan su kuşu popülasyonlarını izlemekle kalmayıp alanlarda kim değişimleri üstelik izliyoruz. Dolayısıyla bunlar hem kuşlar hem da alanlar üzere hoşgörüsüz ihbarname niteliğinde yılda yer bir iki benzeri kez strateji anlamına geliyor. Bu da esirgeme çalışmalarına, alınması müstelzim tedbirlere mefret yardım sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Küresel istinas ile gelişigüzel sezon normallerinin dışında tıpkısı şita geçiren Burdur Gölü’ndeki akarsu seviyesinin azalması su kuşlarının birlikte yaşam alanlarının gün günden daralmasına neden oluyor. Bu nedenle göçmen kuşların yaz şita uğrak noktası olan Burdur Gölü’nde kim akarsu kuşları eskiye göre azalmış olarak görünüyor.

Share: