Çöküntü altından kurtarılan hayvan bilimi Elazığ’da otama ediliyor

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra enkazdan ve tehlikeli hasarlı binalardan kurtarılan hayvanların tedavileri, Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Hayvan Hastanesi’nde yapılıyor.

FÜ Hayvanları Siper Topluluğu ve Hayvan Refahı Derneği bünyesindeki gönüllüler, 11 ili etkileyen depremlerden sonraları göçük altında ve vahim hasarlı binalarda yaralanan hayvanların kurtarılması ve tedavilerinin sürdürülmesi amacıyla çalışma yürütüyor.

Üniversite öğrencileri, danışmanlarının koordinasyonunda gelen ihbarları değerlendirerek kurtardıkları hayvanları evvel namına Malatya’da kurulan badiye hastanesinde tedavi ediyor.

Durumu bati olan ve cerrahi müdahaleye ihtiyacı kâin hayvanat de FÜ Efsanevi Hastanesi’nde tedavi altına alınıyor.

FÜ Efsanevi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Uca Said Durmuş, AA muhabirine, yaşanan depremden hayvanların birlikte etkilendiğini söyledi.

Hastanelerine getirilen hayvanları sunma gani şekilde tedavi ettiklerini anlatan Durmuş, hayvanseverler ile ortak fiilen hayvanlara koruyucu olmaya çalıştıklarını belirtti.

Tedavisi tamamlanan iki kedi ve bir köpeğin sahiplendirildiğini aktaran Durmuş, tedavisi biten hayvanları sahiplendirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Yerinde otama edilme şansı bulunmayan, durumu gösterişli olan hayvanların hastanelerine getirildiğini rapor fail Durmuş, “Ücretsiz benzeri şekilde hayvanların araştırı ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Bize vasıl kedi ve kapik sayısı kısaca 30 oldu. Çoğunluğu kırık ve aza kayıpları şeklinde.” dedi.

Yaklaşık 250 hayvana ulaşıldı

FÜ Hayvanları Dulda Topluğu Başkanı Beyza Berfin Şener üstelik gönüllü arkadaşlarıyla göçük altında ve güç hasarlı evlerde yaralanan hayvanlara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Depremlerden hayvanların bile etkilendiğini anlatan Şener, “Malatya’de hayvanat amacıyla kumluk hastanesi kuruldu. Baytar hekimlerimiz aracılığıyla hayvanlarımızın ilk müdahaleleri yapılıyor. Durumu zehir olan parasız hayvanları FÜ Hayvan Hastanesi’ne gönderme ettik.” ifadelerini kullandı.

Sahada pisik, köpek ve kuş gelmek için 250’ye mail hayvana ulaştıklarını anlatım fail Şener, hayvanları emin bölgelere taşıdıklarını bildirdi.

Şener, şöyle konuştu:

“Göçük ve vahim hasarlı binalarda sâdır hayvanların alelhusus hazır para eksikliği ve abla tüketimi eksikliğine sınırlanmış olarak otama süreçleri ilkin kumluk hastanesinde yapıldı. Alelhusus depresyon altında kalan hayvanların henüz aheste tedaviye ihtiyacı vardı. Onun amacıyla FÜ Hayvan Hastanesi’ne atıf ettik. Burada hocalarımız vasıtasıyla titizce operasyon ve tedavileri yapılıyor. Birçok efsanevi sağlığına kavuştu.”

Share: