Bakan Kirişci, Hatay’da “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda konuştu: (2)

Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci, Konya’nın 3 ilçesinde uygulanmaya başlanan Dirimlik Dulda Sigortası’nın gelecek yıldan itibaren Türkiye çapında genişletileceğini söyledi.

Kirişci, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen “Ekincilik Sektörü Temsilcileri Toplantısı”nda, çiftçilerin 1 Ilk Teşrin itibarıyla Rençper Anahtar Sistemleri’ne girişlerini e-Devlet üzerinden yapabileceğini anımsattı.

Üreticilerin, 2023’ün evvel 3 ayında ödenmesi planlanan süt ve matbu desteklerini 6 ay öne çektiklerini hatırlatan Kirişci, “Bunu mart ayında değil bu ayın sonuna akıllıca, inşallah ekimin başında size mazot ve tezek desteğini 6 ay öne çekerek vereceğimiz bindi, Kültür Bankasının maraba kartına ayni adına yüklenecek, nakdi adına değil. Örneğin buğdayda dekar başına 121 teklik dedik, bu tutar sizin kartınızın konusunda yüklenecek. Siz hemen mazot ve basma alacaksınız.” dedi.

Kirişci, Ekincilik Bankası marifetiyle üreticilere verilen kredinin üstelik 100 bin liradan 200 bin liraya çıkarılacağını, kredinin yüzde 50’lik kısmının kartlara ayni namına yükleneceğini dile getirdi.

Sözleşmeli üretimin, tarımda arz ve kâm arasındaki dengeyi arkalamak adına yüce olduğunu vurgulayan Bakan Kirişci, “Biz, sözleşmeli üretimle üreticilerimize yeni bire bir çağ aldıracağız. Sedir açıldığında milletvekillerinin bilgilerine, teveccühlerine sunacağız. Belki bile tarihimizin genişlik güzel, üreticilerimizi esirgeyici ve kollayan bir kontratlı üretimi, mevzuatımızın içerisine kazandırmış olacağız. Bu dahi Gazi Divan’imizin 1 Ilk Teşrin’bile açılışıyla bu arada başlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Kirişci, Türkiye’da 16 yıldır Ekincilik Kanunu’nun uygulandığına dikkati çekerek, ülkede geliştirilen Ekincilik Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) Azerbaycan’da üstelik tanıtıldığını aktardı.

Ürünlerin ve kazancın korunmasının amaçladığı Dirimlik Koruma Sigortası’nın, Konya’nın 3 ilçesinde uygulandığını hatırlatan Vekil Kirişci, “2022’üstelik Konya’nın hep ilçelerinde devam edecek. 2023’ten itibaren da cemi Türkiye’dahi, buğday ile başlayacağız ve ondan sonra bile genişleteceğiz. Burada sigorta primlerinin yüzde 60’ını amme adına tığ ödeyeceğiz, üreticimiz da yüzdelik 40’ını ödeyecek. Sonradan ola ki gelirinde benzeri düşüş olursa o gelirin düşüyle ilişkin bile bu ifa gerçekleşmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Sera OSB’ler Türkiye’nin üretimini arttıracak

Verasetten kaynaklı, köyden kente göçten çevre yahut başka sebeple ekilmeyen alanlar olduğunu nâkil Kirişci, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı’mız ‘Bir karış ekilmedik kayran kalmasın, temas vadi ekilsin, dikilsin.’ dedi. Biz dahi ‘Sen üret yeter.’ sloganımızla bunu hayata geçirmeye çalıştık. Bu ekilmeyen alanların üretime kazandırılması yerine de tohumlukta yüzde 75’e varan sübvansiyonlar uyguluyoruz. Aşağılık bunların çokça sunturlu uygulamaları var. Türkiye’birlikte ekilmeyen alanların alan kadar korkulu daralma bahis konusu. Tamam bunun sonucunda hangi oluyor? Söz Gelişi ayrımsız rayiç kıymet üzerinden malın sahibine diyoruz ki ‘Al bu senin icar bedelin. Sen kiranı al, burada zirai faaliyette mevcut olmak talip üreticilere kullandıracağız.’ diyoruz. Böylecene koşa yönlü nail oluyoruz. Site tarımı dediğimiz kullanılmamış tıpkı anlam var. Hatay’ın buna ihtiyacı yok,zira ihtiyacı olan bilcümle ürünleri üretiyor. Ama jeotermal alanlar başta başlamak amacıyla aynı kentin ihtiyacı olan ürünlerin, o kentte üretilmesini sağlayacak faaliyetleri yapıyor olmamız geçişsiz. İlk sera OSB’nin temelini İzmir’dahi attık. İkincisi Nevşehir Kozaklı’dahi oldu. İnşallah diğerleri dahi ati ve Türkiye üretimini 3’e, 4’e katlayacak.”

Icra Vekili Kirişci, Ekincilik ve Kırsal Kalkınmayı Tutma Kurumuyla desteklenen projelerde tanzim eşiğini 65 puandan 30’a çektiklerini belirterek, böylecene desteklenen proje sayısında yüzdelik 120’nin üzerinde çoğalma sağlandığını söyledi.

Hatay’bile akıllıca kâin projelerin hibe desteği tutarının 100 milyondan 192 milyona, envestisman tutarının de 153 milyondan 295,5 milyon liraya yükseleceğini dile getiren Kirişci, bunun bile Hatay’a iri bir içki olacağını vurguladı.

Müjdelerinin bitmeme ettiğini nâkil Kirişci, “Zeytinin bile temel vatanı yerine akseptans edilen bu domuzuna kente, 20 yılda 13,7 milyar liralık zirai ve envestisman desteği sunmuşuz. Helali hayırlı olsun. Henüz ilavesi doğruluk ediliyor. İnşallah biz elan fazlasını Hatay’dan bekliyoruz. Hatay dış satım şehri, ihracatını 3 katına çıkarttı. 221,6 milyondan 756,1 milyon dolara çıkarttı. Akarsu ürünleri alanında, Hatay adına çok büyük benzeri başarımız var. Bunu da lütfen görmezden gelmeyin. Sadece pamuğu, maydanozu, mandalinayı konuşmayalım. Akarsu ürünlerinde yüzdelik 1174 oranında benzeri artım sağlanmış. Küçük Hatay’ın bu yönünün bu kadar öne çıkmasını çok önemsiyorum. Tabii ki henüz iyisi kesinlikle yapılmalı. 2002’de 18 yetiştiricilik tesisinin olduğu kentte 115 ton üretim varken, bu miktar 2021’birlikte 5 bin 602 tona nail. Biz 14 milyon liralık bu başarı için bindi vermişiz.” diyerek konuştu.

“1630 orman yangını daha çok”

Orman Genel Müdürlüğünün kentteki çalışmalarına de değinen Kirişçi, 2003-2021 döneminde kentte 36 bin hektarlık bir yer çalışmasıyla 76 milyon fidanı toprakla buluşturduğunu anlatım etti.

Kirişci, topraklarının yüzde 38’i orman olan Hatay’de Orman Toprak Müdürlüğü kurulduğunu anımsatarak, “144 orman köyü olan ayrımsız ilin yangınlarla ilişik dahi kırılganlığını dikkate aldığımızda bu kesim müdürlüğüne inşallah cuşiş üzerine az iş düşer. Yeniden hepimizin bilgisi olsun, on paralık orman yangını çıkmıyormuş kabil bakmayalım, şu esas kadar 1630 ateş daha çok. Kimsenin haberi bulunmayan. Çabucak Marmaris, Datça ve Gülnar’daki cuşiş zihnimizde var. Gönül edilen bunların hiçbirinin olmaması.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyetin 100 yılının gelecek sene geride bırakılacağını, 2023’te başlayacak yeni yüzyıla “Türkiye 100 yılı” adını verdiklerini ve Türkiye’nin bundan sonra küresel tıpkısı aktör olduğunu dile getiren Kirişci, şunları kaydetti:

“Demincek 100 almanak yeni bir dönemin başlangıcında Türkiye daha çok millî değil, lehçe değil, toptan bire bir aktör olmaktan katiyen perva edemez. ‘Ben bu görevi almıyorum, bana fazla gelir.’ ağıt lüksümüz namevcut. Bunun de emareleri çok şükür beyninde. Bundan muhit 2023, ülkemiz, acun amacıyla sonuç paye kritik. Tığ elden kendisi üzere hareketli değil, tekmil mazlum coğrafyalar için koku kayran ve bunun gereğini özne eren milletin bugünkü yaşayan evlatlarıyız.”

Toplantıya Vali Rahmi Doğan, Ekincilik ve Orman Vekil Yardımcısı Nihat Pakdil, DOĞRU Parti Hatay milletvekilleri Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Polat ve Hacı Alay Türkoğlu, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ile sair ilgililer katıldı.

(Bitti)

Share: