Aksaray’da Eczacılar ve Vatandaşlar: “Mahsus Hizip İlaçlar Bulunamıyor”

EKSIKSIZLIK HAYSIYET ATALAY

Aksaray’bile eczacılar ve vatandaşlar çare yokluğundan yakındı. Eczacı Mehmet Kılıç, “Şu dönemde grip, sevimsiz algınlığı vakalarının artması zımnında antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücüler, şuruplar alelhusus yavru tedavisinde mergup ilaçlar, antibiyotikli iğnelerin bulunmasında sıradan benzeri güçlük var” dedi. Yurttaş Pakize Işlak ise “Temas şeye zam geldiği kabilinden ilaçlara birlikte bindirim geliyor ve derman temin edemiyoruz. Bulamıyoruz ilaçları ve pürüz çekiyoruz. Evet böyle hangi yapacak yurttaş” diyerek reaksiyon gösterdi.

Akrasay’de eczacılar ve vatandaşlar, tılsım sıkıntısına dikkat çekti. Eczacı Mehmet Tığ, şunları söyledi:

“13-14 yıldır Aksaray merkezde ispençiyari yapmaktayım. Anlaşılan hane ilaçlar bulunamıyor remiks öncesinde olan ilaçların tıpkı kısmı var, sıfır ilaçlar de anlaşılan benzeri miktarda sevgili yapılanma ediyor. Şu dönemde grip, sevimsiz algınlığı vakalarının artması zımnında antibiyotikler, analjezik, acı düşürücü şuruplar, özellikle çocuk tedavisinde makbul ilaçlar zait iğneler, antibiyotikli iğneler onların bulunmasında amiyane benzeri külfet var. İlaçlara averaj yüzde 37 civarında remiks geldi. Bizim karlılığımız ilacın kademesine göre değişen benzeri format 1. 2. 3. evre ve 4. ve 5. paye namına ayrılıyor. Derece yükseldikçe bizim elde ettiğimiz kar azalıyor. Mümasil rakamlar sanal 1. 2. 3. kademedeki ilaçlardan yüzdelik 25 kar ediyorsanız bu ilaca remiks geldiğinde çıkar yol 4. kademeye çıkarsa, o devir bu kar marjı yüzdelik 13-14’lere düşüyor. İlaca zam gelmiş olması bizim amacıyla çokça benzeri medlul tabir etmiyor. Aksine karımızın düştüğü durumlarda haddinden fazla oluyor. O yüzden eczacılar namına bizim asıl isteğimiz ilaca bindirim gelmesi değil bu baremlerin, kademelerin yeniden düzenlenmesi.

“SIFIR İLAÇLARA VATANDAŞIN TEPKİSİ VAR”

Vatandaş açısından az buçuk boğuk. Demin ilaca remiks geliyor fakat benzeri oradan ilacın kamu oranında fiyatı artmadığı üzere ilaçlarda sâdır fark artıyor. Bu da doğal olarak vatandaşa, vatandaşın cebine yansıyor. Söz Misali sayı farkı benzeri B grubu reçetesinde, alelhusus bala reçeteleri antibiyotiklerin, dert kesicilerin olduğu reçetelere genelde 100 TL, 120 TL masraf çıkıyor. Bu birlikte tabi haliyle vatandaşı zor duruma sokuyor. Namevcut ilaçlara vatandaşın tepkisi haliyle otama olamadıkları amacıyla mahsus tepkiler alıyoruz. Amma vatandaşta şunu biliyor ki bu ilaçları eczane alıp yığılım yapmıyor elinde olsa doğrusu verecek. Bu konuda muhatap tığ olmadığımız amacıyla haddinden fazla ötede şu müdrike eczane namına almıyoruz amma ilerleyici durumlarda nasıl evet bilemiyorum. Vatandaş tıpkısı geceleyin nöbetinde üç eczane bekçi, yegâne yegâne eczane dolaşıyor saatlerce bir tane tılsım yoklamak zorunda kalıyor bu de haliyle pres tıpkı uzanım.

“İLAÇLARA REMIKS GELMESİN, SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR PAYE DÜZENLEMESİ GELSİN”

Bizim amacımız ilaca remiks gelmesi değil vatandaşı üstelik fikren söylüyorum bunu cebinden elan beş altı mal çıkması üzere ilaca bindirim gelmesin amma eczanelerin ekonomilerinin birlikte sürdürülebilir aynı mertebe düzenlenmesi yapılsın ve cümle şen etsin. Asgari ecir, ruh, kira vs. astronomik tıpkısı şekilde artıyor. Yılda yüzdelik 30’luk bindirim geldi, yüzde 20, yüzde 50-60 zamla tığ da zam aldıkça dediğimiz gibi kar oranımız artmıyor. Giderlerimiz iki gâvur artıyor bizim ihtimal dahi bürüt kar marjımız benzeri sene sonrasına yüzde 20-30 artıyor. Bu de haliyle kazandığımız parayı git gide azalttığı üzere mecburen elaman çıkartmak zorunda kalıyoruz elan sonrasında de bu olay eczane kapanmasına akilane gidiyor maalesef.”

ECZACI CUMA NAMAZI UYGUR: “İLAÇLARA YÜZDE 40 ORANINDA ZAM GELDİ”

İlaçlara yüzde 40 oranında remiks geldiğini tamlayan eczacı Cuma Uygur, “İlaçlar çokça kısık. Antibiyotik şuruplar tek namevcut piyasada milletimiz hep şikayetçi. Elbet düzelir kuşkusuz olacak on paralık bilmiyorum nitelik daha belli değil. İlaçlarda MF çekildiği amacıyla kar oranı dahi düştü. Antibiyotik, çocuk şurupları bulunmayan. Vatandaş haddinden fazla tepki gösteriyor, aksülamel gösterse dahi yapacak aynı madde bulunmayan ilaçlara yüzde 40’a yakın remiks geldi. Içki şişelere haddinden fazla fazla zam geldiği üzere üretici firmalar üretimi durdurdu. Beyninde tıpkısı kriz var çoğu eczane gidebilir, seçkin eczane gitmese bile ara sıra eczaneler kapatmaya gidebilir. Zira dükkan kirasıydı, elemanıydı yetişmez. İlaç namevcut doğrusu, satacağı ilaçta olmayınca ne yapsın kapalı kapatacak.

Çok ayırt çıkıyor ilaçlara, vatandaşa efsus. Emekliler haddinden fazla şikayet ediyor, tığ emekliyiz amma yapacak bire bir özdek namevcut cesamet ödemesini kısıtladı. Muadiller var vatandaş onlardan da kabul etmek istemiyor. Şikayetçiler, bize çatıyorlar bize yüklülük yapıyorlar bile bizim bile yapacak aynı şeyimiz namevcut. Sadece bizde değil Aksaray’de çoğu eczane bile reçete yok. Bekçi eczaneler asıl cet günü kabil kuyruk oluyor ilaçları bulamadığı amacıyla vatandaşlarımız kıygın oluyor” dedi.

AKSARAYLI YURTTAŞ: “ARADIĞIMIZ İLAÇLARI GENELDE BULAMIYORUZ”

Aradığı ilaçları genellikle bulamadığını tamlayan Aksaraylı yurttaş Pakize Işlak, “İlaç arıyorum alelumum antibiyotik, bulamıyorum buna bittabi bire bir çözüm bulunabilir bunu dahi bilmiyorum. Değme şeye zam geldiği kadar ilaçlara da remiks geliyor ve umar realizasyon edemiyoruz bulamıyoruz ilaçları ve güçlük çekiyoruz. Kuşkusuz olacak? Olur hakeza hangi yapacak vatandaş” dedi.

İlaç sorununun tıpkı dakika evvel çözüme kavuşması gerektiğini belirten Aksaraylı Büşra Berrak Saika, “İki üç çevrim önceki benzeri problemi ailecek biz birlikte yaşadık çor çokça fazla ve antibiyotik türevi ilaçların on paralık birini bulamıyoruz gerekli kontroller yapılamıyor ve lüzumlu ilaçlar realizasyon edilemiyor bu yüzden ilaç problemi yaşıyoruz. Tabi kim hastalıktan problem yaşıyoruz hepimiz ve bu konunun aynı dakika ilk çözüme kavuşması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Share: