“2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti” unvanı İstanbul’a verildi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Aşure Ayı Kasapoğlu, 2023 yılı Türk Dünyası Toyluk Başkenti unvanının İstanbul’a verildiğini bildirdi.

Icra Vekili Kasapoğlu, Bursa’dahi ayrımsız otelde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Bilgisizlik ve Spordan Sorumlu Altıncı Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

İznik ilçesinde bitmeme fail 4. Acun Göçer Oyunları kapsamında yapılan toplantıda konuşan Kasapoğlu, buluşmayı ülkelerin gençleri ve sporcuları üzere çokça eke bulduğunu söyledi.

Toplantının Türkiye’nin karı sahipliğinde planlı 4. Dünya Göçkün Oyunları’nın coşkusu ile birleşmesinin kendileri için bahtiyarlık donör olduğunu belirten Kasapoğlu, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürname etti.

Göçebe Oyunları’nda süvari sporlar, güreşler, müsabakalar ve değişik gösterilerin balaban ayrımsız şölene dönüştüğünü nâkil Kasapoğlu, “Türkiye namına Türk Devletleri Teşkilatını çokça amma çok önemsiyor ve bu bina altında üstenme edilen tamam çalışmaların tamlık ayrımsız şekilde yerine getirilmesi amacıyla üstelik şişman hız sarf ediyoruz. Tıpkı geçmiş toplantımızda imzaladığımız Cahillik Değişimi Uzlaşma Zaptı doğrultusunda ağustos ayında İstanbul ve Bursa’bile birinci Haddinden Fazla Cepheli Gençlik Değişimi Programını gerçekleştirdik. Bu programa katılan gençlerimizi toyluk elçileri namına ülkeler arasındaki birlikteliğini, hisse senedi birliğini, kardeşliği henüz kayırıcı noktalara taşıyacağına inancımız tamlık.” diye konuştu.

Kasapoğlu, Türk Dünyası Tendürüst Gönüllüler Havuzu konusunu ilk defa 2020’dahi gündeme getirdiklerini hatırlattı.

Türkiye yerine gönüllülük konusuna nazik ehemmiyet verdiklerini dile getiren Kasapoğlu, “Bu tecrübelerimizi Türk dünyası gençlerine nakil vesilesiyle Bir Numara Güre Gönüllülük Eğitim Bilimi Programını gine 1-5 Ağustos 2022 tarihlerinde ülkelerimizden 80 gencin katılımıyla İstanbul’umuzda gerçekleştirdik. Gençlerimiz burada yaptıkları çalışmalarla teşkilatın Zihayat Gönüllüler Havuzunun oluşturulmasına yönelik temelleri attılar.” dedi.

Kasapoğlu, Zihayat Gönüllüler Havuzu Projesi’nin toplumlar arasındaki gönüllülük kültürünü pekiştirme ve beraberliği kuvvetlendirmede iri katkılar sağlayacağına inandığını anlattı.

“İş birliğimizi çok daha yukarılara çıkaracağına inanıyoruz”

Vekil Kasapoğlu, bilgisizlik alanında çok fazla çalışmalarının olduğunu ve bunları güçlendirerek, artırarak devam ettiklerini vurguladı.

Spor alanında dahi çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Kasapoğlu, “Ayak Topu federasyonları arasındaki aksiyon birlikleri ve bu manada bu teşrikimesai sonucu takımlar arası müsabakaların sayısının artırılması balaban. Tekrar dopingle uğraş ve bu çerçevede atılmış adımlar. Ben alelhusus şunu tercüman olmak istiyorum, birlik dost ve ahi ülkelerle cahillik alanında olduğu gibi spor alanında bile yeni iş birliği mekanizmalarını geliştirme noktasında her daim engelsiz olduğumuzu ve seçme nev hareket birliğine dahi hazır olduğumuzu göstermek istiyorum. Bu çerçevede sportif yetenek taraması ve spora yönlendirme programı kapsamında tecrübeler ve gelinen noktayı önümüzdeki süreçte sizlerle paylaşmaktan de büyük tıpkı sevinme duyacağımızı de bildirmek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Kasapoğlu, Özbekistan’ın, Buhara’dahi 2022 Türk Dünyası Cahillik Başkenti unvanıyla pir aynı ocak sahipliği yaptığını belirtti.

Kardeş ve bacanak büyüklük Özbekistan’ın nazır ve yöneticilerine, emeği olan herkese teşekkürlerini ileten Kasapoğlu, şöyle konuştu:

“2023 yılında Türk Dünyası Cahillik Başkenti unvanı ülkemize devrolacak. Bu anlamda de şişman tıpkısı taşıdığımızı, bu bayrağı gene alay malay daha yukarıya taşıyacağımızı bile terennüm etmek istiyorum. Bu vesileyle Türk dünyasının seçme gençliği amacıyla eskimemiş başkenti sizlere ilan edeceğim. Cahillik ülkelerimiz açısından hemen yarınlara tabir etmiyor, bire bir zamanda bugünler için birlikte çokça makro. İstanbul’umuzun bu unvanı gururla taşıyacağına ve Türk dünyasının gençleri arasındaki kardeşliği, bağlılığı güçlendirerek hisse senedi birliğimizi çokça amma çok elan yukarılara çıkaracağına inanıyoruz. İnşallah Deneyimsizlik Başkenti ilan ettiğimiz İstanbul’dahi düzenleme çatısı altındaki güre girişimciler forumu ve tendürüst liderler forumu kabilinden gerçekleştireceğimiz etkinliklerle ve mukavemetli çokça etkinlikle, çalışmayla, projeyle bir araya gelmeyi üstelik dört gözle bekliyoruz.”

Program sonrasında 2023 Türk Dünyası Toyluk Başkenti unvanının İstanbul’a devri gerçekleştirildi.

Toplantıya, Azerbaycan Toyluk ve Spor Bakanı Farid Gayibov, Kırgızistan Firez, Müracaat, Spor ve Deneyimsizlik Politikası Bakanı Azamat Jamankulov, Özbekistan Spor Gelişimi Bakanı Adkham İkramov, Kazakistan Cumhuriyeti Konuşma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Darhan Kıdırali, Türkmenistan Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Gulmyrat Agamyradov, Özbekistan Cumhuriyeti Bilgisizlik İşleri Ajansı Direktörü Alisher Sadullayev, Kazakistan Cumhuriyeti Ekin ve Spor Icra Vekili Yardımcısı Serik Zharasbayev, Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev dahi katıldı.

Share: