Muğla’da sulama imkanı yoksuz tarlalarda yaman üretimi yapılıyor

Milas ilçesinde kırsalda sulama imkanı sıfır tarlalarda tütün üretimi devam ediyor.

Geçmişten bu güne fazlalaşan topraklarıyla medeniyetlere beşiklik fail ilçede, şark tütünü üretimi geçmişe göre azalsa birlikte halen sürüyor.

Kırsalda zirai istihsal özne çiftçiler amacıyla tıpkısı anane, “aş ve savuşturmak” anlamına gelen yaman üretimi, fidelerin bin bir emekle ve zahmetle toprakla buluşturulmasıyla başlıyor.

Aile bireylerinin katılımıyla, komşularla, işçilerle sabahın erken saatlerinde ve akşam serinliğinde sunma beş altı 3 sefer hasat edilen tütün, elan sonradan eve getirilerek, kabarık yardımı ile iplere diziliyor, kurutuluyor ve satışa sunuluyor.

İlçedeki zirai faaliyetlerde gündeş yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırarak, üretimde efdal mahsul ve kalite üzere çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Milas Tarım Odası, kültür mühendisleriyle esrar üreticiliğinde yaşanan sorunların çözümü üzere tarlalarda incelemelerde bulunuyor, tütün çiftçileriyle ayrımsız araya geliyor.

İlçede tütünün genişlik alçak üretildiği Ortaköy ve Akkovanlık mahallelerinde, yaman yetiştiricileri ile bire bir araya mevrut tarım mühendisleri, kötü hasadı eden çiftçilerle görüşüyor.

Milas Ekincilik Odası Başkanı İsmail Atıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Milas’ta sulama imkanı sıfır kırsaldaki tarlalarda, 90’lı yıllarda 4 bin 500 çiftçinin yılda sayı farkı 32 bin titrem yaman ürettiğini belirtti.

Türk tütünün acun yaman piyasasında aranan bir im yerine, aynı dönme Türkiye’nin haddinden fazla makro ayrımsız ihraç kalemi olduğuna dikkati çekici Atıcı, “Milas ilçesinde üretilen esrar faik kalitede. Susuz tarımın yapıldığı kırsalda soylu erki kalkınma üzere yaman üreticiliğinin desteklenerek, kesin yeniden temel ürün olması gerekiyor.” dedi.

Çocukluğundan bu yana neredeyse eksiksiz kazanımlarını yaman üretiminden sağladığını nâkil 61 yaşındaki Kübra Işıklı ise halen çocuklarıyla, ailesiyle duman üretimi yapabildikleri için bahtiyar olduklarını söyledi.

Share: