Icra Vekili Kirişci, Nevşehir’de Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’nda konuştu: (2)

Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, Kozaklı’üstelik, İzmir’in Dikili ilçesindeki gibi bire bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) limonluk uygulamasını hayata geçireceklerini belirterek “Buraya mevrut, bu bölgede turizm faaliyetlerinde kâin, turizm hesabına bu şehri görüşme eden 4 milyon civarındaki turistin ihtiyacı olan ürünlerin yerelden üretilmesi de gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.

Kirişci, Nevşehir’birlikte ayrımsız otelde planlı Ekincilik Sektörü Temsilcileri Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, kırsaldan kente göçün Türkiye’nin genişlik heybetli sorunlarından birisi olduğunu söyledi.

Kırsalın baştan hanay bulması amacıyla buralarda istihsal yapacak vatandaşlara eş çıkmak istediklerini anlatan Kirişçi, “Bunu haddinden fazla haddinden fazla önemsiyoruz, üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Tabiatıyla tek başımıza Vekillik yerine bizim aynı faaliyetimiz mümteni. Tekrardan kentten kırsala aynı kafile ve onun köyde oluşturacağı düzensiz yapılaşmayı da dikkate alarak Yer ve Şehircilik Bakanlığımızla eğitim bilimi faaliyetleri için Milli Eğitim Bilimi Bakanlığımızla keyif hizmetleri amacıyla Keyif Bakanlığımızla de bütünleşmiş olarak bu çalışmaları yürüteceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

Kirişçi, “kent tarımı” kavramını gündeme getirdiklerini anımsatarak şunları kaydetti:

“Zaman, ‘Benzeri kilogram domatesin işte tarlada fiyatı bu, pazarda fiyatı bu. Tıpkısı kilo domatesin tarlada fiyatı bu, markette fiyatı bu.’ diye niteleyerek televizyonlarda sıklıkla gündeme geliyor. Buradaki bildirme nazik maliyet unsurlarından birisi, zincirin uzunluğu ve buradaki lojistik maliyetleridir. Ürünün tazeliğini bu zincirin uzunluğu dolayısıyla kaybediyor olması, hallerimizin halinin nakız olmamasından kaynaklı doğrusu sergen ömrü gücük olan bu ürünleri biz gelişmemiş zamanda ütülmek yerinde kalıyoruz. Nedeniyle bir şehir tarımı kavramını gündeme getirdik. Yani ayrımsız kentin ihtiyacı olan ürünlerin bu kentte üretilmesinin temel olduğunu ve bundan dünya de bu istihsal modelinin desteklenmesi gerektiği kanaatine vardık. Bunun ilkini dahi sera OSB düzeyinde İzmir’üstelik, Dikili’deki yapmış olduğumuz girişimlerle Dikili Sera İhtisas Kombinasyon Sanayi Bölgesi diyelim ya da Kombinasyon İhtisas Ser Bölgesi, adını tekmil yerine söyleyemiyorum ama yani aynı OSB’nin tavhane uygulaması. Deminden onun bir benzerini ve ikincisini inşallah Kozaklı’de gerçekleştireceğiz.”

Burada yapacakları faaliyetlerin tarım ve turizme hitap edeceğine dikkati calip Kirişci, “Bunlar kötü cevza. Birbirinden ayrılmayan ikiz kendisine düşünülmeli ve buraya mevrut, bu bölgede turizm faaliyetlerinde mevcut, turizm namına bu şehri ülfet eden 4 milyon civarındaki turistin ihtiyacı olan ürünlerin yerelden üretilmesi de gerçekleştirilmiş olacak. Takkadak Nevşehir, Nevşehir üzere mi üretecek böyle bire bir faaliyeti başlattığında? Tabiatıyla kim değil. Yandaki iller var. Söz Gelimi Konya var. Aynı metropol site Kayseri var yeniden böyle. Vesair tarafta Ankara var. Uzaklıkları değişiyor olsa de buradaki jeotermal kaynağın bize sağlayacağı enerjiyle ilgilendiren avantajları inşallah bu hisse senedi için kullanmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kirişci, IPARD projeleriyle ilişkin rakamsal bilgiler vererek, şöyle bitmeme etti:

“Malumunuz IPARD çağrısı kapsamında desteklenecek projelerin sıralamasında bu zamana büyüklüğünde 65 ve eğin olan tanzim, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kabine toplantısında paylaştığı gibi 30’a inik ve sonunda Nevşehir ilimizde desteklenecek proje sayısı bir anda 75’ten 130’a çıkmıştır. Teberru desteği tutarının de 104 milyon liradan 133 milyon liraya, yatırım tutarının da 190 milyon liradan 242 milyon liraya çıktığını tercüman olmak isterim. Yani biz bu projeleri önemsiyoruz. Bizim Ekincilik Reformu Genel Müdürlüğümüz eliyle bile verdiğimiz destekler var. Oralarda da mevhibe desteklerimiz var. Ama bu IPARD adını verdiğimiz proje destekleriyle bile bu sözünü etmiş olduğumuz destekleri üreticilerimize sağlamış olacağız.”

Tıpkı diğer gündeme mevrut konunun ise Yamula Barajı olduğunu hatırlatan Kirişci, “Yamula Barajı kabil Çap Su İşlerinin görev alanında olduğu halde maliyetlerinin yüksekliği zımnında bunların yapımının tamamlanması teferruatlı yıllara sarkacak olan projeler amacıyla bizim bağımsız surette tıpkı otoban, köprü, havalimanı kabil işletmeciliklerde kullandığımız yap-işlet-devret modelini inşallah yoklamak istiyoruz. Böylecene bugünkü maliyeti 18,5 bilyon lira olan bir projenin bu yöntemle yapılıp yapılmayacağını birlikte tartışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kirişci, konuşmasının sonunda üreticilere seslenerek “Sen üret, yeter. Biz senin yanındayız. Tığ senin arkandayız. Bu talih üreten herkese ocumak duyduğu kabilinden üreticilerine bile çiftçilerine da buradan ayrı benzeri imtina etmek ve ayrı bir sevgi duyacaktır.” dedi.

(Bitti)

Share: