Hayvan üreticileri destek bekliyor

Eskişehir Tarım Platformu, hayvan üreticilerinin yaşadıkları sorunlara müteveccih matbuat açıklamasında bulundu.

Eskişehir Tarım Platformu adına konuşan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler, Eskişehir üzere az çok mehabetli olan belediyelere ilgilendiren mezbahaların kapatılmasına yönelik konuştu. Kızılinler, “2014 yılında belediyelere ilgilendiren mezbahaların kapatılmasından beridir üreticinin sunma koca problemi olan kasaphane kurulması konusunda başta Büyükşehir Belediyesi başlamak için mesul mecmu kurumların sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Küçükbaş hayvan varlığımız azalıyor”

Küçükbaş hayvan varlığının azaldığını belirten Kızılinler, “Ülkemizde 2021 yılında; 45 milyon kucak, 12 milyon dikbaşlı atılmak üzere toplam 58 milyon küçükbaş hayvan varlığına sahiptik. Bu nüsha her an azalmaktadır. Bu birlikte 85 milyon vatandaşa düşen hayvan miktarının yok olması buyurmak. Bu Türk halkının mıhlı vücut ve süte eldeki parasıyla ulaşamaması anlamına ati” dedi.

“Çoban bulamıyoruz”

Kızılinler, güdücü bulamadıkları amacıyla hayvan bakıcısı ihtiyacının etraflı yıllardır mültecilerle karşılandığını belirtirken, artık mültecilerin dahi ayrıksı sektörlere yöneldiğini söyledi. Eğitilmiş çobanların istihdam edilmesi gerektiğini vurgulayan Kızılinler, vuzuh öge yetiştirilecek terbiye ve talim sisteminin ülkemizde bulunan olmadığını belirtti.

“Konvansiyon fiyatları üreticinin sırtına yük”

Başıboş piyasa ve Deri Balık Kurumu yoluyla belirlenen sözleşme fiyatlarının üreticinin esas maliyetlerini karşılamadığını belirten Kızılinler, küçükbaş geçim fiyatlarının yükünün üreticinin sırtına yüklendiğini savundu. Kızılinler, bu durumun üreticinin maya materyalini kesime sevk etmesine illet olacağını, küçükbaş hayvancılığın müstacelen azalacağını ve nedeniyle tüketicinin al ete ulaşamayacağını ifade etti. Sektördeki tamlık paydaşların kortej hakkı olması gerektiğini tamlayan Kızılinler, tüketicilere kulak verilmesi çağrısında bulundu. Kızılinler, “Üreticinin durumu böyleyken, müstahsil maliyetlerin altından kalkamıyorken, müstahsil damızlık hayvanını keser ayla gelmişken, müstahsil kuzusunu kestirecek saha bulamıyorken, tüketiciye bozuk para deri katmak amacıyla tamlık faturanın üreticiye yıkılmak istenmesine seri alın çıkıyoruz.” şeklinde konuştu. – ESKİŞEHİR

Share: